Van Beneden, Edouard - Standbeeld in Luik

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Bron: Raimond Spekking, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3223002.
Bron: Raimond Spekking, via Wikimedia Commons

Standbeeld van Edouard van Beneden (1846-1910), opgericht in 1920 in Luik aan de ingang van het Institut de Zoologie Edouard van Beneden, van de hand van kunstenaar Pierre-Jean Braeke.


Zie ook de andere sculpturen van het Institut de Zoologie:


Voorstelling

Het standbeeld stelt de bioloog en embryoloog Edouard Van Beneden voor. Van Beneden staat voor het door hemzelf opgerichte Institut de Zoologie. In de licht geheven linkerhand houdt de bronzen Van Beneden een boek. In die houding is hij een perfect pendant voor het gelijkaardig standbeeld van Theodor Schwann rechttegenover hem, dat de rechterarm geheven houdt.


Het opschrift op de eenvoudige stenen sokkel luidt:

EDOUARD VAN BENEDEN
1846-1910
LA GENEROSITE DE MECENES
A PERMIS
A L'UNIVERSITE DE LIEGE
DE DEDIE CETTE STATUE
LE 24 MAI 1920
AU CELEBRE BIOLOGISTE


De beelden van Van Beneden en Schwann zijn niet het enige die de gevel van het Luikse Institut de Zoologie siert. In de frontons van de gevel prijken een buste van Charles Darwin en medaillons met de beeltenissen van Pierre-Joseph van Beneden en - nogmaals - Schwann.


Historiek

Het leek niet meer dan passend om de recent overleden bioloog een prominente plaats te geven aan de gevel van zijn eigen Zoölogisch Instituut. Onmiddellijk na de oorlog werden de plannen voor een standbeeld concreet gemaakt. Het project kon rekenen op de steun van verschillende mecenassen. De beeldhouwer Pierre-Jean Braeke werd met de uitvoering van het plan belast .


De onthulling van het standbeeld maakte deel uit van een reeks van hulde aan de illustere oprichter. Op 17 mei 1920 werd het gedeelte van de Quai des Pêcheurs tussen de rue Grétry en de boulevard Saucy herdoopt tot Quai Edouard Van Beneden. Tien dagen later werd Van Benedens portretmedaillon ingevoegd in de gevel van het amfitheater. Op hetzelfde moment vond ook de plechtige onthulling van het standbeeld plaats. Het instituut droeg vanaf nu ook de naam van zijn stichter: Institut de Zoologie Edouard van Beneden


Locatie

Het standbeeld bevindt zich aan de hoofdingang van het Institut de Zoologie Edouard van Beneden, op de kaai die naar hem vernoemd is (Quai Edouard Van Beneden).


Bibliografie

  • "Van Beneden Edouard", op: Standbeelden.be, geraadpleegd op 28/10/2016.
  • Halleux, Robert, "Naar de kern van het leven: de biologie", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 300-303.
  • Vanpaemel, Geert, "De darwinistische revolutie", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 257-268.
  • Culot, Édith, "L’Institut de Zoologie", in: Carnets du patrimoine, Institut du patrimoine wallon, nr. 47,‎ 2008.