Omalius d'Halloy, Jean-Baptiste d' - Standbeeld in Namen

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Bron: Jeran Renz, op Wikimedia Commons

Standbeeld van Jean-Baptiste Omalius d'Halloy (1783-1875), opgericht in 1881 in Namen, van de hand van kunstenaar Guillaume (Willem) Geefs.



Voorstelling

Het monument stelt de geoloog en paleontoloog Jean-Baptiste Omalius d'Halloy voor. Aan Omalius’ linkervoet verheft zich een rotsblok. Met de linkerhand houdt hij daarop een van zijn eigen werkstukken vast, een kaart met daarop de woorden ESSAI D'UNE CARTE GÉOLOGIQUE | DE LA FRANCE, DES PAYS-BAS ET DE | QUELQUES CONTRÉES VOISINES.


Het imposante bronzen beeld torent op zijn stenen sokkel hoog boven de omgeving uit. D'Omalius kijkt vanuit die hoogte met een lichte glimlach naar beneden, naar de toeschouwer, maar vermoedelijk ook naar de aarde die hij zijn leven lang bestudeerde. Op de stenen sokkel kan men het volgende opschrift lezen:

Jean-Baptiste-Julien d'Omalius d'Halloy
né le 16 février 1783
mort le 15 janvier 1875
créateur de la géologie belge 1808 - 1874
organisateur du gouvernement provincial de Namur 1815 - 1830
sénateur de l'arrondissement de Dinant 1848 – 1873


Historiek

Al redelijk snel na de dood van d' Omalius, in juni 1875, lanceerde Gustave Dewalque, in naam van de Société géologique de Belgique waarvan hij secretaris was, het idee van een standbeeld voor de overledene. Een oprichtingscomité, bestaande uit Alphonse Briart, de ingenieurs en industriëlen Berchem, Goret en Alfred Habets en Dewalque zelf stond in voor de praktische uitvoering. Het comité nam het initiatief tot het opstellen van een openbare lijst van bijdragers. De Société géologique gaf het goede voorbeeld met een bijdrage van duizend frank. Het liet ook een tweede inschrijvingslijst onder de eigen leden circuleren. De inschrijvingen werden een succes: tegen eind november waren er al duizenden franken verzameld.


Het is niet duidelijk waarom het ten slotte nog zes jaar duurde vooraleer een standbeeld in Omalius’ eer het licht zag. De Annales van de Société blijven stil.


Op 21 augustus 1881 werd het standbeeld plechtig onthuld.


Locatie

Volgens de leden van de Société géologique de Belgique was het gebruikelijker om het standbeeld in de geboorteplaats van de gevierde persoon te plaatsen. Voor d'Omalius was dit Luik. Desondanks koos men unaniem voor Namen, omdat Omalius gouverneur van deze provincie was geweest en er zijn hele leven had doorgebracht. Het standbeeld bevindt zich vandaag nog steeds op de Place d'Omalius in Namen.


Bibliografie