Verschaffelt, Alexandre (1801-1850)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Tuinbouwer, geboren op 25 februari1801 in Gent en stierf daar op 12 maart 1850. Vader van Ambroise Verschaffelt.


Biografie

Tuinbouwkunde zat de Verschaffelts in het bloed. Alexandres vader, Pierre Antoine Verschaffelt was medestichter van de befaamde Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde van Gent.[1] Alexander zat dus van kindsaf in het bloemkwekersvak en zou overigens de passie ook aan zijn zoon doorgeven.


Op dertienjarige leeftijd creëerde Verschaffelt de roos "Congrès de Gand". In 1825 startte hij als prille adolescent een eigen zaak die in azaleas en camelias gespecialiseerd was. Hij wist deze uit te bouwen tot de belangrijkste kwekerij in het Gentse. Net zoals andere kwekers maakte ook Verschaffelt van de diensten van een plant hunter gebruik om exotische gewassen binnen te halen. Hij koos voor François De Vos, een jongeman die als dertienjarige bij hem in dienst was gekomen. De Vos verbleef van 1846 tot 1850 in Brazilië.[2]


In 1849 benoemde de koning Alexandre tot Ridder in de Leopoldsorde. Het jaar daarop al overleed hij na een lange pijnlijke ziekte. Hij was amper 49 jaar oud. Zoon Ambroise nam de zaak over. Hij stelde verzamelaar De Vos aan als zijn "chef de culture".


Publicaties

De eerste drie jaargangen werden door hem uitgegeven, hoewel zijn zoon Ambroise ze had samengesteld. Deze zette daarna de reeks in eigen naam verder.


Bibliografie

  • Piron, C. F. A. , "Verschaffelt Alexander", in: Algemeene levensbeschryving der mannen en vrouwen van België..., Mechelen, 1860, 434.
  • De Herdt, René en De Corte, Patricia, "L’entreprise Verschaffelt", in: Fine fleur: floralies gantoises & art floral, Tielt, 2005, 27.
  • Van de Wynckel, Ch., "François De Vos", in: La Tribune Horticole, 95 (1908), 245.


Noten

  1. "Koninglyke Maetschappy van Landbouw en Kruydkunde te Gent", in: 'Nieuwen utilen almanach en wegwyzer der stad Gend in 't bezonder, in 't bezonder, en van de provincie van Oost-Vlaenderen in het algemeen, Gent, 1842, 170.
  2. C. Van de Wynckel, "François De Vos", in: La Tribune Horticole, 95 (1908), 245.