Schmerling, Philippe-Charles - Borstbeeld in Flémalle
Borstbeeld van Philippe-Charles Schmerling (1790-1836), ingehuldigd in 1989 in Flémalle, kopie van een buste van kunstenaar Léon Mignon uit 1884-1885.
Voorstelling
De bronzen buste stelt de arts en antropoloog-paleontoloog Philippe-Charles Schmerling voor. Deze Luikse hoogleraar zoölogie geniet vandaag bekendheid als eerste antropoloog die menselijke beenderresten ontdekte en identificeerde als afkomstig zijnde van een verdwenen prehistorische mensensoort. Schmerling deed zijn ontdekkingen onder meer in de grotten van Awirs, in Flémalle (nu de Schmerlinggrotten genoemd). Het borstbeeld staat op een kalkstenen sokkel, waarop een bronzen plaat bevestigd is.
Het opschrift op de bronzen plaat luidt:
- Ph.-C. SCHMERLING (1791 -1836)
- Fondateur de la paléontologie humaine
- Généreux médecin
- Professeur de zoologie à l’Université de Liège
- Dans le district de Liège, l’homme est contemporain
- de l’ours des cavernes et de plusieurs espèces éteintes.
- (Schmerling, 1833-1834)
De buste is een kopie van een 80 centimeter hoge marmeren buste die kunstenaar Léon Mignon in opdracht van de Koninklijke Academie maakte. Deze buste bevindt zich in het Paleis der Academiën.
Historiek
Plannen voor de oprichting van een monument kwamen er in 1988. De Service Publique de Wallonie stelt dat Wallonië dankzij Schmerling als de bakermat van het prehistorisch onderzoek kan worden beschouwd.[1] Die stelling volstaat ruimschoots als motivatie om een monument voor de zogenoemde 'uitvinder van de prehistorie' op te richten. De bronzen buste werd in 1989 vervaardigd, als kopie van de buste van Mignon. Tot de initiatiefnemers behoorden de Luikse professor paleontologie Hamoir, de vereniging Science et Culture en de groep Chercheurs de Wallonie. Aanvankelijk bevond het beeld zich in de nabijheid van de grotten waar Schmerling de ontdekking van zijn carrière deed (en die later zijn naam meekregen). In 2001 werd het beeld verplaatst naar de meer centraal gelegen site op de place de l'Eglise Saint-Etienne. De nieuwe inauguratie viel samen met de organisatie van het 14de Congrès de l’UISPP-Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques.
Locatie
Het huldeteken bevindt zich op de place de l'Eglise Saint-Etienne, in Awirs, een deelgemeente van Flémalle. Het beeld markeert daar de start van de Balade Schmerling, die Awirs met Engis verbindt en die langs de grotten van Engis loopt.
Bibliografie
- "Schmerling, Philippe-Charles", op: Connaître la Wallonie, geraadpleegd op 27/06/2017.
- Van Lennep, Jacques, Les bustes de l’Académie royale de Belgique. Histoire et catalogue raisonné précédés d’un essai. Le portrait sculpté depuis la Renaissance, Brussel, 1993, 376-377.
- Henderickx, Liliane, "Schmerling, Philippe-Charles", in Nouvelle Biographie nationale, vol. 3, p. 288-291.
- Morren, Charles, "Notice sur la vie et les travaux de Philippe-Charles Schmerling", in: Annuaire de l’Académie royale de Belgique, Brussel, vol. 4, 1838, 130-150.
- "Schmerling, Philippe-Charles", in: Le Roy, Alphonse, Liber mémorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik, 1869, kol. 550-566.
Noten
- ↑ "Schmerling, Philippe-Charles", op: Connaître la Wallonie, geraadpleegd op 27/06/2017.