Dumont, André Hubert - Standbeeld in Luik
Standbeeld van André-Hubert Dumont (1809-1857), opgericht in 1866 in Luik, van de hand van kunstenaar Eugène Simonis.
Voorstelling
Het bronzen beeld stelt de geoloog André-Hubert Dumont voor. Hij gaat gekleed in de professorale toga van de Universiteit van Luik. Met zijn rechterhand wijst hij naar de grond, een referentie naar de geologische rijkdommen van de bodem die het onderwerp van zijn levenslange onderzoek waren. In de linkerhand draagt het beeld een opgerolde kaart - de allereerste geologische kaart van het Belgische grondgebied - die Dumont in opdracht van de overheid maakte en waaraan hij een groot deel van zijn faam dankte. Aan de voeten van de Luikse geoloog staat een mijnlamp. Dit object verwijst naar de doorbraak die dankzij Dumonts onderzoek in de zoektocht naar steenkool in Vlaanderen kon worden gemaakt. (zie Kempens steenkoolbekken).
Historiek
In de jaren 1830 raakte België, op dit moment een piepjonge natie op zoek naar een identiteit, in de greep van een standbeelden rush. De Belgische overheid moedigde provincies en steden actief aan om de publieke ruimte met beelden van "nationale helden" te decoreren.[1] Publieke beelden hadden een stichtelijk doel, ze moesten de burgers op een toegankelijke manier leren over de glorie van de natie. Ook in Luik deed een comité van burgers aan het stadsbestuur het voorstel om een herdenkingsmonument voor 'hun' Dumont op te richten. De befaamde Luikse geoloog was op dit moment drie jaar overleden. Het stadsbestuur ging met plezier op het voorstel in, want zijn aandeel in de versiering van het vaderland was tot nog toe mager geweest. De stad telde op dit moment slechts één monument van een landsheld, dat van de Luikse componist André Grétry. De kosten van de sokkel kwamen dus op conto van het stadsbestuur. De rest van de fondsen werd geworven via een publieke inschrijvingslijst en vermoedelijk ook via een overheidssubsidie.
De leden van het oprichtingscomité vertrouwden de uitvoering van het beeld aan de beeldhouwer Louis-Eugène Simonis toe. Niet toevallig, want deze kunstenaar had al eerder, in 1856, een marmeren buste van Dumont gemaakt in opdracht van de Academie voor Wetenschappen. Die buste was een van de oudste van het pantheon van académiciens dat doorheen de decennia in de Academie gestalte kreeg. De buste was bijzonder, want ze was naar het leven gemaakt.
De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van Leopold II, die een intieme vriend van Dumont was geweest. Na Dumont voegde het stadsbestuur al gauw andere standbeelden aan het pantheon van Luikse helden toe. Onder meer Zenobe Gramme kreeg een vaste stek in het stadscentrum.
Locatie
Het standbeeld bevindt zich in Luik, op de Place du Vingt-Août, voor het universiteitsgebouw waar hij als hoogleraar onderwees en onderzoek deed. Hiervoor werd het beeld van de componist André Grétry verwijderd en overgebracht naar de Place de l'Opéra. Naar aanleiding van uitbreidingen van het universiteitsgebouw werd het beeld van dumont in 180 een twintigtal meter verplaatst. Omdat het monument instabiel raakte, werd er een ijzeren hek rond geplaatst. Dat staat er vandaag nog steeds.
Bibliografie
- Van Lennep, Jacques, Les bustes de l'Académie royale de Belgique : Histoire et catalogue raisonné, précédés d'un essai "Le portrait sculpté depuis la Renaissance, Mémoires de la Classe des Beaux-Arts, 3de Serie, deel 6, Brussel, 1993, 141-145.
- Dumont, André-Hubert, op: Connaître la Wallonië, geraadpleegd op 14/04/2016.
- Creusen, Alexia en Tomsin, Philippe, "Louis-Eugène Simonis, Buste d'André Dumont (1860)", op: tentoonstellingswebsiteVers la modernité. Le XIXe siècle au Pays de Liège, geraadpleegd op 14/04/2016.
- "Sculptures à Liège", op: Wikipédia.fr, geraadpleegd op 14/04/2016.
Noten
- ↑ De staat vaardigde een speciaal koninklijk besluit uit om de oprichting van vaderlandslievende monumenten te stimuleren. (KB 7 januari 1835).