Association des ingénieurs de la Faculté Polytechnique de Mons
1935- | Association des ingénieurs de la Faculté Polytechnique de Mons |
Rond 1908-1835 | Association des ingénieurs de l'École des Mines de Mons |
Rond 1904-1908 | Société des ingénieurs sortis de l'École provinciale d'industrie et des mines du Hainaut |
1852- Rond 1904 | Société des anciens élèves sortis de l'École spéciale de commerce, d'industrie et des mines du Hainaut |
Contents
Historiek
Op 11 juli 1852 werd op initiatief van een aantal personen verbonden aan de Ecole des Mines in Henegouwen – Arnould, Chaudron, Delsaux, Jouniaux en Stoesser – een bijeenkomst belegd met als doel een vereniging op te richten die gediplomeerde ingenieurs van de Ecole des Mines zou bijstaan bij hun integratie op het werkterrein. Deze bijeenkomst resulteerde op 25 december 1852 in de oprichting van de Société des anciens élèves sortis de l'école spéciale de commerce d'industrie et des mines du Hainaut.
Op 23 maart 1853 werden de statuten vastgelegd en de eerste Raad van Bestuur benoemd.
Deze werd als volgt samengesteld:
- Voorzitter: Guibal
- Vice-voorzitter: Gravez
- Secretaris:Stoesser
- Penningmeester: Arnould
- Leden: Briart, Delsaux en Zoppi
Devillez, stichter van de Ecole des Mines werd tot ere-voorzitter benoemd.[1]
Volgens de statuten van 1853 was het doel van de vereniging:
- om contacten tussen oud-studenten nauwer aan te halen
- om hen op de hoogte te houden van de recente industriële ontwikkelingen , ontdekkingen en nuttige nieuwe methodes
- om door middel van discussies en gezamenlijk onderzoek studiemogelijkheden te creëren en oplossingen aan te brengen over onderwerpen uit de toegepaste wetenschappen
- om de leden praktische steun te bieden volgens de mogelijkheden waarover de vereniging beschikte [2]
De leden kwamen om de drie maand samen om verslag uit te brengen over alle individuele of gezamenlijke projecten.In 1902 namen ze bijvoorbeeld het initiatief tot de oprichting van een standbeeld voor de stichters van hun school.
De vereniging bestaat nog steeds onder de naam Association des ingénieurs de la faculté polytechnique de Mons. [3]
Stichtende leden
|
|
|
Organisatie
De vereniging heeft effectieve leden en ereleden. De van rechtswege effectieve leden zijn de gediplomeerde studenten en de professoren van l’Ecole (deze laatste hebben het statuut van beschermlid). Tot de ereleden (met een statuut van beschermlid) behoren de leden van de examencommissie en alle personen waarvan de aanvraag tot toetreding door drie effectieve leden werd ondersteund. Het beheer van de werkzaamheden van de Société werd toevertrouwd aan een Raad van Bestuur (Conseil d'Administration), samengesteld uit zeven effectieve leden, door de Algemene Vergadering verkozen voor drie jaar. De Algemene Vergadering verkoos voor de Raad een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. De jaarlijkse bijdrage bedroeg vijftien frank. [4]
Om de communicatie tussen de leden te vergemakkelijken werd de vereniging in drie comités opgesplitst: Mons, Centre en Charleroi. Dit liet de leden toe om regelmatiger samen te komen. In 1890 en 1905 werden nog nieuwe comités in Brussel en in Luik opgezet.
Evolutie van het aantal effectieve leden:
- 1853: 37 leden
- 1860: 86 leden
- 1905: 475 leden
- 1933 1.063 leden
- 2011: 1.854 leden
Prijzen
- In 1885 werd de Prijs Emile Jouniaux in het leven geroepen als beloning voor de geboekte vooruitgang bij de exploitatie van de koolmijnen die tot doel had om de arbeidsomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. De prijs werd uitgereikt onder de vorm van medailles: brons, zilver en goud met een waarde gaande van 25 tot 500 frank. [5]
- Vanaf 1888 werd de Prijs Guibal-Devillez door de Fondation Guibal-Devillez uitgereikt. Het betrof een gouden medaille met een waarde van 200 frank. Deze prijs beloonde belangrijke publicaties in de annalen van de Société of de beste verhandeling over een onderwerp dat de vereniging als prijskamp had uitgeschreven.
- In 1936 werden de prijzen Jules Cornet en Jules Bolle in het leven geroepen. De eerste beloonde het beste werk in de geologie en gerelateerde wetenschappen; het tweede het beste werk op het gebied van mijnexploitatie.
Zetel
De zetel van de vereniging bevond zich in de Ecole des Mines , dat in 1935 tot Faculté Polytechnique de Mons omgedoopt werd. De École bevond zich oorspronkelijk in de rue des Ursulines en vanaf 1878 in de rue Houdain. Vandaag bevindt de officiële zetel zich op het adres rue Houdain 9 in 7000 Bergen (op de derde verdiep van de geologie-afdeling).
Publicaties
- De Société rapporteerde over haar werk in een nieuwsbrief, de Bulletin. Deze verscheen van 1863 tot 1869 in 13 volumes.
- Vanaf 1870 verschenen de gebundelde notulen van de vergadersessies onder de titel: Publications de la Société des anciens élèves de l'école spéciale d'industrie et des mines du Hainaut, tweede serie. Er verschenen van 1870 tot 1877 zes volumes. [6]
- Cinquantenaire de la Société des ingénieurs sortis de l'Ecole provinciale d'industrie et des mines du Hainaut, 8 et 9 octobre 1905.
- KBR:II 92404 A
- Association des ingénieurs de l'École des mines de Mons. Bulletin administratif, années 1904-1933, 1934 .
- Publications de l'Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons. Catalogue des publications de 1853 à 1952, 1953.
- Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons, A. I. Ms. Annuaire, 1950.
- Publications de l'Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons(A.I.Ms).
- AIMs : bulletin d'informations / Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons, 1 (1962)- 12 (1999).
- A.I.Ms le journal / Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons 1 (1962)- september/oktober (2008).
- Polytech Mons alumni : le journal de l'AIMs / Association des ingénieurs de la Faculté polytechnique de Mons, Januari/februari 2009- ,
Bibliografie
Introduction à la Bibliographie de Belgique, 1877.
Externe linken
Website van de l'Association des ingénieurs de la Faculté Polytechnique de Mons
Noten
- ↑ Zie historiek in Cinquantenaire de la Société des ingénieurs sortis de l'École provinciale d'industrie et des mines du Hainaut, 8 et 9 octobre 1905, 1905,15. KBR:II 92404 A
- ↑ Uittreksel uit Statuts de 1860
- ↑ Zie de huidige statuten op Website van het Belgisch Staatsblad
- ↑ Uittreksel uit Statuts de la Société des anciens élèves sortis de l'école spéciale de commerce, d'industrie et des mines du Hainaut, 1860.
- ↑ Zie Bulletin administratif, (1904), nr.1, 9. KBR: BR B 34b (Magazijn – Algemene Leeszaal)
- ↑ Zie Introduction à la Bibliographie de Belgique, 1877.